Untitled Document

Hyvä tietää

Valuutta

Thaimaan valuutta on baht (THB). Setelit ovat arvoltaan 20, 50, 100, 500 ja 1 000 THB:ta. Thaimaan bahteja voi vaihtaa Suomessa valuutanvaihtopisteissä ja rajoitetusti pankeissa. Matkavaluutaksi voi ottaa euroja ja bahteja.

10 euroa = n. 500 baht. 1000 baht = n. 20 euroa.

Ruokakulttuuri

Thaimaalainen syö kevyesti ja usein. Aterian perusta on riisi khao, höyrytettynä, paistettuna tai nuudelien muodossa. Lisukkeena on kanaa, äyriäisiä, porsaan- tai naudanlihaa, vihanneksia esim. osterikastikkeessa. Thaimaalaisessa keittiössä käytetään runsaasti mausteita, mm. chilipippuria, currya ja sitruunaruohoa. Ravintolassa on tapana tilata pöytään erilaisia ruoka-annoksia, vähintään yhtä monta kuin on syöjiä; kaikki maistelevat kaikkea. Thaiaterioilla syödään usein keittoja, joista kuuluisin on tom yam kung, voimakkaasti maustettu katkarapukeitto. Ruoka on aina kypsennetty annospaloina, veistä ei käytetä. Ruoka syödään lusikalla haarukalla auttaen. Jälkiruokana on hedelmiä; ananasta, pomeloa, papaijaa tai mangoa. Myös jäätelöä syödään paljon. Ruuan kanssa juodaan vettä nam, paikallista olutta Singhaa, Leoa tai Changia, lisenssiolutta Heinekenia tai Carlsbergia, tai thaiviskiä, mm. Mekongia, Sang Somia ja Sang Tipia. Kiinalaisissa ravintoloissa juodaan yleensä kiinalaista kuumaa teetä chaa chin roon. Jos haluat maistella katukeittiöiden antimia, varmista, että ruoka on juuri keitettyä tai paistettua ja höyryävän kuumaa. Mikäli vatsasi ei ole tottunut erikoisiin ruokiin, ruokaile ilmastoiduissa, siisteissä ravintoloissa.

Tapakulttuuri

Thaimaalaiset ovat hillittyjä, suvaitsevaisia ja hymyileviä. Hymy on myös keino selvitä tukalasta tilanteesta menettämättä kasvojaan. Thaimaalaiset eivät kättele toisiaan, vaan kumartavat ja tekevät wai-tervehdyksen liittämällä kädet yhteen eteen kämmenet vastakkain. Mitä syvempi kumarrus ja mitä korkeammalla otsalla kädet ovat, sitä kunnioittavampi on tervehdys. Puhuteltaessa käytetään etunimeä, jonka eteen liitetään kohtelias sana khun, joka merkitsee rouvaa, neitiä ja herraa. Temppelissä tulee istua niin, etteivät jalkaterät osoita buddhapatsasta. Jalka on likaisin osa ihmistä, jalalla osoittaminen on toisen alentamista. Pää on pyhin osa ihmistä, toisen päähän ei saa koskea. Kuninkaallinen perhe on suuresti kunnioitettu; heitä ei arvostella. Uskonnollisissa paikoissa vierailijan tulee käyttäytyä kunnioittavasti ja temppeleissä olkapäiden ja polvien tulee olla peitettyinä. Kengät riisutaan mentäessä temppeliin ja thaikotiin. Roskaaminen on Bangkokissa kielletty 2 000 THB:n sakon uhalla. Tupakointi on kielletty ilmastoiduissa ravintoloissa koko maassa.

Ilmasto

Kesällä puhaltava lounaismonsuuni tuo mukanaan runsaasti sateita, kun taas koillisesta puhaltava talvimonsuuni on kuiva. Thaimaassa on kolme vuodenaikaa: viileä kausi marraskuusta helmikuuhun, kuuma kausi maaliskuusta toukokuuhun ja sadekausi kesäkuusta lokakuuhun. Sateisinta on syys-lokakuussa.